سرو درختی تنومند و همیشه سبز است که در بسیاری از مناطق ایران میروید و شباهت زیادی به درخت کاج دارد. این درخت از نظر برگ، ارتفاع و شکل ظاهری انواع متنوعی دارد. از انواع درخت سرو میتوان به سرو ناز، سرو خمره ای، سرو لاوسون و … اشاره کرد. این درخت همیشه سبز از مقاوم ترین درختان جهان است و در ادبیات ایران نیز همواره نماد آزادگی و استقامت شمرده میشود. برای آشنایی با انواع درخت سرو و شیوه کاشت و نگهداری آنها در این مقاله با ما همراه باشید.
درخت سرو را بیشتر بشناسید
درخت سرو از گروه مخروطیان، درختی بلند قامت و پرپشت با برگ های سوزنی شکل است. سرو از درختان همیشه سبز میباشد که در پاییز خزان نمیکند و برگ هایش نمیریزد. میوهی درخت کاج کروی شکل و به اندازه فندق است که به آن گردوی سرو هم میگویند.
با هرس کردن درخت سرو میتوان شکل های زیبایی به وجود آورد که همین امر موجب شده تا این درخت برای استفاده در فضای سبز بسیار مورد توجه باشد. این درخت زیبا انواع مختلفی دارد که در ادامه با بعضی از آنها آشنا میشویم.
با انواع درخت سرو آشنا شوید
1. سرو ناز ( زربین )
این نوع سرو که بسته به شرایط می تواند تا 20 متر هم رشد کند، بیشتر در استان های شمالی کشور میروید. تاج سرو ناز به شکل مخروط است و ظاهری هرمی شکل دارد و برگ های آن نیز به رنگ سبز تیره هستند. از چوب سرو ناز به دلیل کیفیت بالا در نجاری و ساختمان سازی استفاده میشود.
2. سرو سیمین ( نقره ای )
این سرو از مقاوم ترین درختان سوزنی برگ در جهان است که میتواند طیف گسترده ای از شرایط و زیستگاه ها را تحمل کند. این نوع سرو به طور طبیعی در کوه و صخره های آریزونای آمریکا میروید.
3. سرو شیراز
سرو شیراز درختی بلند و نوک تیز با تاج مخروطی است و برگ های آن سوزنی شکل و به رنگ سبز تیره است. از سرو شیراز برای زیبا سازی فضای سبز بسیار استفاده میشود. دلیل نامگذاری این نوع سرو به دلیل کاشت گسترده در باغ های شیراز است و از زمان های گذشته به سرو شیراز معروف بوده است.
4. سرو لاوسون
سرو لاوسون یا کاج طلایی از درختان راست قامت و برگریز است. برگ های این درخت در فصل پاییز به رنگ طلایی در میآید و منظره ی زیبایی ایجاد میکند.
5. سرو خمره ای
سرو خمره ای دارای دو نوع توپی و نوکدار است که هر دو نوع آن بومی چین هستند و در چین از آن به عنوان درخت زندگی یاد میشود. نوع پا بلند این درخت در ایران نیز وجود دارد که به سرو تبری معروف است.
همه ی انواع درخت سرو ، شرایط نگهداری نسبتا یکسان با اندکی تفاوت و مقاومت بالایی دارند که باید در ابتدا با شرایط مختلف نگهداری آنها آشنا شوید.
شرایط نگهداری درخت سرو
آبیاری :
انواع مختلف سرو میزان آبیاری متفاوتی نیاز دارند اما بیشتر انواع سرو در مقابل خشکی تحمل بالایی دارند. بهتر است آبیاری را پس از هر بار خشک شدن خاک انجام دهید. به طور کلی آبیاری در دو سال اول کاشت اهمیت بیشتری دارد چون باعث استقرار بهتر نهال در خاک میشود. همچنین در فصل تابستان نیز به علت خشک شدن سریعتر خاک، به آبیاری منظم درختان توجه داشته باشید.
کم شدن رشد درخت و زرد یا قهوه ای شدن نوک برگ ها ممکن است ناشی از کمبود آب باشد. دقت کنید که آبیاری بیش از اندازه هم میتواند باعث پوسیدگی ریشه درخت و آسیب آن شود.
نور :
انواع مختلف سرو به نور کامل نیاز دارند و رشد آن ها در سایه و کمبود آفتاب کاهش مییابد و حتی ممکن است رنگ برگ ها تغییر کند. برای رشد بهتر و سالم ماندن، درخت سرو را در مکانی بکارید که روزانه حداقل 6 ساعت نور مستقیم آفتاب دریافت کند.
اقلیم :
درخت سرو به سرما حساسیت ندارد و به خوبی رشد میکند. بهترین شرایط اقلیمی برای درخت سرو آب و هوای معتدل و کمی مرطوب میباشد.
خاک :
درخت سرو به اسیدی و قلیایی بودن خاک حساسیت چندانی ندارد و میتوان از انواع خاک ها با زهکشی خوب استفاده کرد. برای کاشت سرو در گلدان میتوانید از مخلوط خاک باغچه، خاک برگ، شن و پیت ماس استفاده کنید.
کود :
برای نهال جوان سرو از کودهای فسفر دار استفاده کنید زیرا باعث رشد و گستردگی ریشه ها در خاک می شود اما کود دادن به درخت بالغ الزامی ندارد. البته در صورت مشاهده علائم کمبود در درخت می توان از کود مناسب استفاده کرد. کوددهی را در فصل بهار که فصل رشد درخت است انجام دهید.
هرس :
پس از چند سال مراقبت از نهال جوان، یکی از کارهای لازم برای حفظ شکل ظاهری درخت هرس کردن آن میباشد. هرس درختان سرو به شکل های مختلف به منظور جلوه دادن به فضاهای سبز بسیار کاربرد دارد. هرس سالیانه درخت سرو جهت سالم ماندن درخت و رشد بهتر آن ضروری است. بهتر است هرس را در فصل پاییز یا زمستان انجام دهید. در صورتی که هرس را در پاییز یا زمستان انجام ندادید میتوانید درخت را در اوایل بهار قبل از در آمدن جوانه ها هرس کنید.
روش تکثیر درخت سرو
یکی از روش های تکثیر سرو از راه قلمه زدن است. برای این کار ابتدا چند شاخه جوان را انتخاب کنید و قلمه های حدودا 20 سانتی متری را از آن ها جدا کنید. سعی کنید کمی از انتهای چوبی شاخه ها هم همراه قلمه جدا شود. به سر هر یک از قلمه ها هورمون ریشه زایی بزنید و حدود 5 سانتی متر از قلمه را در داخل خاک قرار دهید. خاک مورداستفاده میتواند مخلوط خاک برگ و خاک جنگلی همراه با ماسه ی دانه ریز یا مخلوط شن و پیت ماس باشد. قبل از کاشتن قلمه بهتر است خاک را آبیاری کنید تا هنگام کاشت مرطوب باشد. برای کاشتن قلمه ها مکانی نورگیر انتخاب کنید. همچنین آبیاری منظم را تا زمان ریشه زایی قلمه ها فراموش نکنید.
نحوه کاشت نهال سرو در باغچه
قبل از اینکه نهال سرو را از گلدان به باغچه منتقل کنید، خاک باغچه را آبیاری کنید و صبر کنید تا آب اضافی آن خارج شود تا جایی که خاک کمی مرطوب بماند. گودالی که حفر میکنید باید دو برابر عمق گلدان باشد تا نهال به خوبی در خاک استقرار پیدا کند. نهال را از گلدان خارج کرده و در گودال قرار دهید و گودال را با خاک باغچه و کمپوست پر کنید. بعد از کاشت، خاک را آبیاری کنید تا خاک سفت شده و گیاه در آن محکم شود. توجه کنید که آبیاری منظم به مدت دو سال برای درخت جوان ضروری است و باعث استحکام ریشه درخت در خاک میشود.
چند نکته درمورد کاشت نهال سرو :
- در ابتدا برای کاشت درخت سرو مکان مناسبی انتخاب کنید. بهتر است درخت را در محلی بکارید که نور مستقیم آفتاب را دریافت میکند و کمتر در معرض وزش باد های شدید میباشد.
- انواع درخت سرو معمولا تا ارتفاع زیادی رشد میکنند بنابراین معمولا در فضای باز کاشته میشوند و برای پرورش در محیط داخلی مناسب نیستند.
- بهترین زمان برای کاشت درخت سرو فصل بهار است.
آفات و بیماری های درخت سرو
شته ارس
میزبان این آفت سرو کوهی بوده و شته با حمله به جوانه های درخت باعث آسیب آن ها میشود. تعداد شته ها در آب و هوای گرم و خشک بیشتر و در آب و هوای بارانی کمتر میشود. این آفت موجب میشود رنگ برگ های درخت قهوه ای شده و سرشاخه های درخت خشک شوند.
شپشک آرد آلود سرو
این حشره بر روی ساقه درخت قرار میگیرد و با فرو بردن خرطوم خود در بافت های گیاهی از آن تغذیه میکند. این امر باعث ضعیف شدن گیاه و همچنین تغییر شکل ظاهری آن میشود که نامطلوب است. ترشحات حشره میتواند باعث جذب نوعی قارچ به نام ساپروفیت فوماژین نیز گردد.
برای جلوگیری از آلوده شدن درخت به این آفت، هرس سالیانه توصیه میشود. همچنین در صورت وجود آفت میتوان درخت را با استفاده از سموم تماسی مانند اتیون سم پاشی کرد.
آفت های قارچی
آلودگی های قارچی میتواند باعث تاول زدن پوست درختان شود. هرس کردن یکی از راه های پیشگیری در برابر آفت ها میباشد. همچنین برای از بین بردن قارچ ها در اطراف درخت استفاده از ترکیبات قارچ کش مانند پدوفیکس توصیه میشود.
پوسیدگی ریشه
این بیماری به سبب آبیاری بیش از حد درخت اتفاق میافتد که باعث خفگی و در نهایت پوسیدگی ریشه ها میشود. برای پیشگیری از این مشکل توجه کنید که خاک زهکشی مناسب داشته باشد تا آب اضافی از آن خارج شود.
با سلام و عرض ادب : مطالب بسیار مفید و خواندنی رویت گردید .
برگ های درخت سروی در مرحله خشک شدن تدریجی میباشند که عکس های آن موجود میباشد خواهشمند آست در این خصوص راهنمایی فرمایید
مفهوم نیست داداش اصلا نفهمیدم چی گفتی
سلام من چند تا نهال سرو شیراز تو حیاط کاشتم دوسه تاشون برگاشون شروع به زرد شدن کرده با اینکه منظم هم آب میدم نمیدونم چرا از پایین درخت برگها دارند زرد میشن میترسم خشک بشن
لطفا راهنماییم بفرمایید
سلام
ممکنه به خاطر آبیاری زیاد و زهکشی نامناسب خاک باشه.
درود
متاسفانه من هم همین مشکل خشک شدن و زرد و قوه ای شدن برگ های درختامونو شاهدم…
سه هفته ای میشه ک کاشتیمشون اما رفته رفته دارن زردو خشک میشن از پایین، بطوری ک دیگه کلا دارن خشک میشن …
لطفن راهنمایی بفرمائید ؟
هفته ای ی بار بهشون اب میدم بنظرتون زیاده یا کم ؟
عمق گودال ها خوب بوده و با خاک زمین کشاورزی و کود پوسیده گوسفندی کاشتیمشون اما ….
سپاس از شما و توضیحات خوب سایتتون
ضمنا درخت های دومتری تقریبا هستن و سرو نازن اما افسوس ک …
سلام منم دقیقا این مشکل رودارم یه ماهی میشه کاشتمشون
من120تایی کاشتم
سلام من هم به تازگی کاشتم. البته در هوای خشک و گاهی شرجی بندرعباس. نمیدونم با اقلیم اینجا سازگاری و ماندگار هستند
سلام من چند تا نهال سرو شیراز تو حیاط کاشتم دوسه تاشون برگاشون شروع به زرد شدن کرده با اینکه منظم هم آب میدم نمیدونم چرا از پایین درخت برگها دارند زرد میشن میترسم خشک بشن
لطفا راهنماییم بفرمایید
سلام من چند تا نهال سرو شیراز تو حیاط کاشتم دوسه تاشون برگاشون شروع به زرد شدن کرده با اینکه منظم هم آب میدم نمیدونم چرا از پایین درخت برگها دارند زرد میشن میترسم خشک بشن
لطفا راهنماییم بفرمایید
سلام خواستم ببینم در اواخر شهریور ماه میتوان انرا کاشت محل تبریز
سلام بهتره در فصل بهار کاشته بشه.
تهیه کمپوست از برگ درخت سرو آیا ارزش غذایی برای گلهای آپارتمانی دارد،واصلا دارای ارزش غذایی هست آیا
با سلام خدمت شما عزیزان
سلام ببخشید شما اینجا گفتید قلمه را مستقیم بکارید تو خاک، من خاک از جنگل آوردم با ماسه قاطی کنم کافیه؟
ولی بعضی جاها هم گفته شده تو ماسه بمونه و روش مشما تا ریشه بدهد بعد کاسته شود
سلام درخت سرو ناز شیراز در مناطق خوزستان بهبهان قابل کاشت و رشد هست؟
سلام وقت بخیر من احتیاج به راهنمایی و کمک دارم درخت سرو در حیاط خونه ما خیلی بزرگ و قشنگ ولی متاسفانه حدود یک هفته هست که ناگهان شاخه و برگش کنوه میشه میریزه و ترس تز اینکه افت داشته باشه و درخت کچل کنه دارم لطفا راهنمایی کنید مرسی
سلام وقت بخیر من احتیاج به راهنمایی و کمک دارم درخت سرو در حیاط خونه ما خیلی بزرگ و قشنگ ولی متاسفانه حدود یک هفته هست که ناگهان شاخه و برگش کنده میشه میریزه و ترس از اینکه افت داشته باشه و درخت کچل کنه دارم لطفا راهنمایی کنید مرسی
با سلام علت که سرو شیراز به ناگهانی شروع به برگ ریزان میکنه چیه چه باید کرد
با سلام علت که سرو شیراز به ناگهانی شروع به برگ ریزان میکنه چیه چه باید کرد ملاسفانه چوابی نگرفتم
با سلام. من هم در هوای گرم و خشک و گاهی شرجی بالای بندرعباس کاشتم نمیدونم که سازگاری و ماندگار میشن.
سلام .من یه باغ دارم در معرض سرما و یخ زدگی تو زمستان یا بهار هست آیا سرو ناز دور تا دور باغ بکارم تاثیری داره جلوی سرما رو بگیره و اینکه خود درخت سرو ناز در مقابل سرما یخ زدگی فصلی مقاوم هست .
سلام من تازه گرفتم اندازه دو متر است ولی میترسم زرد نشه چون کود حیوانی زیر خاک نریختم چون بزرگ بود و توی گلدانش کود داشت توی همه فصل ها رشت داره
با سلام و احترام
من یک عدد سرو سیمین به ارتفاع 40 سانت دارم که در گلدان کوچک و با تکنیک بونسای نگهداری شده اما چند وقتی است که سربرگهای سوزنی آن زرد شده و خشک مس شود لطفا راهنمایی کنید چطور این درختچه زیبا رو به حالت اولیه شاداب برگردانم.
با سپاس
بابک
سلام وقتتون بخیر من سرو شیراز رو با بذر تکثیر کردم الان حدود دوماه ولی الان دارن یکی یکی پژمرده میشن ومیمیرن ،علت چی میتونه باشه لطفا راهنمایی کنید خیلی زحمت داشت ریشه ها هم پوسیده میشه ،کاشت تو سینی نشا هستش
سلام، ممنون از ایجاد این شبکه ارتباطی. در زمینی که قصد ساخت ویلا در ان رو دارم ۲ عدد درخت سرو بالای ۵۰ ساله وجود دارد که قصد دارم اگه بشه قطعشان نکنم. فاصله درختان تا پی ساختمان چقدر باید باشد که در اینده به پی اسیب نرساند؟ توجه بفرمایید که درختان تقریبا ۶۰ ساله هستن. با تشکر