سبزی خوردن در کنار غذا و انواع سبزیجات برای پخت و پز، از دیر باز در آشپزی و سفره های ما ایرانیان وجود داشته است. اما امروزه حضور آن به دلیل مشغلههای زندگی و شاید مرغوب نبودن آنها، بسیار کمرنگ شده است. اما تا به حال به این فکر کردهاید که خودتان سبزی مورد نیازتان را پرورش دهید، به راحتی از گلدانتان بچینید و در کنار غذا میل کنید !؟ در این مقاله با ما همراه شوید تا با انواع کاشت سبزی خوردن و سبزیجات مختلف در آپارتمان ، کاشت سبزی در سبد پلاستیکی و نکاتی در مورد این روش ها آشنا شوید.
یکی از واقعیت های زندگی شهری این است که فضای کافی برای کاشت سبزی در آپارتمان، در بهترین شرایط مورد نیاز آن وجود ندارد. ولی نکاتی است که با رعایت کردن آنها، می توانید سبزیجات مورد نیازتان را به راحتی در خانه بکارید و از آن استفاده کنید. برای مثال: میتوانید از سبدهایی که از بالکن، تراس یا درختان حیاط آویزان می شوند استفاده کنید. حتی جالب است بدانید که برای کاشت سبزی میتوانید از سبد پلاستیکی، جعبه های چوبی، گلدان، سبد میوه، انواع ظروف پلاستیکی و حتی بطری های نوشابه خانواده نیز استفاده کنید. تنها باید بدانید آنچه که اهمیت دارد عمق گلدان، بذر مناسب، آبیاری به موقع و کوددهی مناسب است.
اگر جای کافی برای گلدان روی زمین ندارید از سبد استفاده کنید. سبد را در جایی که نور کافی به گیاهان برسد آویزان کنید و انواع سبزیجات را در آن بکارید. کاشتن سبزیجات مختلف در کنار هم میتواند جالب باشد و زیبایی بیشتری به سبدتان ببخشد. همچنین میتوانید از مقالهی چگونه ته ماندهی سبزیجات را دوباره سبز کنیم نیز استفاده کنید و دوباره سبزیجاتتان را خودتان سبز کنید. اما در ابتدا بهتر است با چند نکته در مورد کاشت سبزی در آپارتمان آشنا شوید.
نکات کلی در مورد پرورش سبزیجات
- برای سبزیجات خود، از خاک گلدان با کیفیت و سبک استفاده کنید و ترجیحا از خاک باغچه استفاده نکنید.
- توجه کنید که ظروف انتخابی شما، دارای زهکشی خوب باشند و اندازهی آنها متناسب با ماهیت سبزیجات انتخاب شود. برای مثال : سبزیجات با ریشه های کم و کوتاه، تنها به 3 سانتی متر عمق نیاز دارند و برعکس، گیاهانی مانند گوجه فرنگی، که ریشه های عمیق دارند، به حداقل 30 سانتی متر عمق خاک نیاز دارند.
- پنجرهها معمولا تمام نور مورد نیاز گیاه را تامین نمیکنند و تنها با قرار دادن سبزیجات در پشت پنجره، نمیتوانید گیاهانی سالم و انبوه داشته باشید. حتی در روزهای کوتاه زمستان نیز نور آسمان خیلی کم است و باید حتما از نورپردازی تکمیلی استفاده کنید. بنابراین بهتر است برای تامین نور مورد نیاز گیاه، از یک نور فلوئورسنت با طیف کامل استفاده کنید.
- در روزهای گرم و شدیدا آفتابی تابستان، گیاهتان را در معرض نور شدید و یا منبع گرما قرار ندهید تا گیاهتان خشک نشود.
نحوه کاشت سبزی در آپارتمان :
ابزار مورد نیاز :
- خاک استاندارد و با کیفیت ( خاک و کود آماده کاشت )
- بذر مناسب
- گلدان مناسب
- آبپاش کوچک
- بیلچه
- دستکش
روش کار :
- برای کاشت سبزی در خانه، قدم اول انتخاب بذر مناسب و استاندارد است. برای شروع بذرها را یک روز قبل از کاشت در آب ولرم خیس کرده و بین ۸ ساعت تا دو روز آنها را در آب نگه می داریم تا متورم شوند.
- بذرها را از آب خارج کرده و روی یک پارچه یا روزنامه قدیمی میگذاریم تا رطوبت آنها گرفته شود. سپس خاک مناسبی را به ارتفاع حداقل ۱۵ سانتی متر در گلدانی که زهکشی شده باشد میریزیم.
- سطح خاک را کوبیده و سپس صاف کرده و بذرها را به صورت فاصله دار روی سطح خاک میپاشیم و با کمی خاک روی آنها را میپوشانیم. (باید توجه کرد که اگر سایز بذر یک میلی متر باشد، حداکثر یک میلیمتر روی آن میتواند خاک باشد.)
- روی گلدان را با یک برگ روزنامه می پوشانیم. (اینکار را برای اینکه آب مستقیما روی بذرها نپاشد و آنها را جا به جا نکند انجام میدهیم) و با یک آبپاش کوچک هر روز دو تا چهار بار روی آن آب میپاشیم تا سطح آن کاملا خیس شود و گلدان را به مدت دو تا پنج روز تا حد امکان در جایی گرم قرار میدهیم.
- میتوان گلدان را در جایی به دور از نور نگه داشت تا سبزی ها دو تا سه میلی متر رشد کرده و روزنامه کمی بالا بیاید. در این مرحله، روزنامه را برداشته و به صورت مستقیم به آنها آب میدهیم، گلدان را در معرض نور قرارداده و هر چه نور بیشتر باشد برای سبزی ها بهتر است اما اگر چنین فضایی در آپارتمان موجود نباشد میتوانیم از لامپ های فلوئورسنت استفاده کنیم.
- بعد از گذشت حدود دو هفته به گیاه کود میدهیم و ترجیحا از کود طبیعی استفاده میکنیم. اگر تمام مراحل به درستی انجام شوند، حدود دو هفته ی بعد میتوانید سبزی ها را بچینید و میل کنید.