شاید شما هم علاقهمند به نگهداری از گونههای مختلف بگونیا برای تزیین اتاقخواب، آشپزخانه، باغچه، بالکن و راهروی خانه خود هستید. در واقع، گیاه بگونیا به دلیل گلها و برگهای خیرهکننده خود بهصورت گستردهای پرورش مییابد. این گیاه دارای 1000 گونه در نقاط مختلف جهان است که بر اساس انواع برگها، گلها و همچنین روش تکثیر، قابلتمایز از یکدیگر هستند در ایران نوع بگونیا عروس به خاطر زیبایی گلهایش طرفداران بسیاری دارد ولی بگونیا دارای گونههای مختلفی از جمله گونه برگی، تکلمهای و همیشه گلدار است که ظاهر متفاوتی با یکدیگر دارند.
بهطورکلی، گلهای این گیاه اغلب به رنگهای قرمز، صورتی و سفید دیده میشوند و درعینحال برخی از انواع بگونیا نیز فاقد گل هستند که تنها به دلیل اشکال متنوع و رنگهای منحصربهفرد برگهایشان نگهداری میشوند. در این مقاله با ما همراه باشید تا به معرفی انواع گونههای بگونیا و نحوه صحیح نگهداری از آنها بپردازیم. اغلب انواع این گونه گیاهی با روش یکسانی نگهداری میشوند.
انواع بگونیا
بگونیا دارای گونههای مختلفی است که مهمترین آن گونه برگی، گونه تکمهای و گونه گلدار است. نوع معروف بگونیا یعنی بگونیا عروس در گونه بگونیا گلدار قرار میگیرد.
گل بگونیا عروس
بگونیا عروس یکی از زیباترین گلها برای تزیین و نگهداری در خانه است. این گیاه چند ساله و دارای گلهای زیبایی است که به رنگ صورتی، سفید، قرمز و در این طیف رنگی قرار میگیرند. برگهای این گیاه براق و ساقههای آن سرخ است. بگونیا نیاز به نور زیادی دارد ولی اگر در فصل گرم تابستان و روزهایی که خورشید مستقیم میتابد در زیر نور خورشید قرار بگیرد ممکن است برگهای آن بسوزد.
بگونیا رکس یا برگی
یکی از ویژگیهای بارز بگونیا برگی، برگهای قلبی شکل آن است که در حاشیه به رنگهای سفید، سبز، خاکستری، نقرهای، سیاه و قرمز دیده میشوند. این گیاه رطوبت پسند است و از فصل بهار تا پاییز نیاز به آبیاری مداوم دارد. همچنین تعداد دفعات لازم برای کودپاشی با کود مایع، هر دو هفته یکبار است. لازم به ذکر است که باید گلدانها را در سال یکبار تعویض کرد و بگونیا برگی را در خاکی مملو از پیت ماسه سیلیسی کاشت. تکثیر این گیاه بهصورت قلمه برگ یا تقسیم بوته است.
بگونیای تکمهای
بگونیا تکمهای یکی از پرطرفدارترین انواع بگونیا و گیاهان گلخانهای به شمار میرود که به رطوبت فراوان و نور غیرمستقیم خورشید نیاز دارد. البته پس از پایان گلریزان باید میزان آبیاری را کاهش داد. بگونیا تکمهای دارای ساقه ضخیم و آبدار و برگهای گوشتی است که اغلب در تمامی رنگها دیده میشوند. غدهها در کشت این گیاه باید در دمای ۱۳ درجه و در خاک پیت یا مخلوطی از پیت و ماسه قرار گیرند.
در حین رشد، چنانچه بوتهها به ارتفاع 5 سانتیمتر رسیدند باید آنها را به گلدانهای کوچک منتقل کرد و به خاک آنها مقداری کود اسبی یا گاوی اضافه کرد. گلهای بگونیا تکمهای بهصورت خوشهای پدیدار میشوند که گلهای کناری آن از نوع ماده و گلهای میانی از نوع گلهای نر هستند. ازآنجاییکه گلهای نر نسبت به نوع ماده از زیبایی بالاتری برخوردارند؛ بنابراین گلهای ماده را باید هرس کرد تا امکان رشد گلهای میانی حاصل شود.
بگونیای همیشه گلدار
بگونیای همیشه گلدار، جزو گیاهان مورداستفاده در خانه است که در گلدان و باغچه کاشت میشود. این گیاه با ارتفاع 15 تا 30 سانتیمتر، دارای برگهایی به رنگ سبز و ارغوانی است. بگونیای همیشه گلدار به مکانهای گرم، تابش نور خورشید و خاک زه کشی شده نیاز دارد. ازجمله روشهای تکثیر بگونیا، از طریق کشت بذر یا قلمه است. کشت بذر باید در اواخر زمستان و در جعبه زیر شیشه انجام گیرد و بههیچوجه نباید با خاک پوشانده شود. ازاینرو، فشار لازم برای چسباندن دانهها به خاک توسط ماله تختهای انجام میگیرد. لازم به ذکر است که بذر در حین رشد به رطوبت فراوان خاک نیاز دارد. گیاه بگونیا عروس از زیباترین انواع این گونه است.
شرایط نگهداری گل بگونیا
نور کافی
بگونیا بهعنوان گیاهی نورپسند شناخته میشود و حتماً باید از نور طبیعی خورشید برخوردار باشد. یکی از دلایل عدم گلدهی در این گیاه، نرسیدن نور خورشید به آن است. چنانچه خواهان نگهداری از بگونیا در فضای بیرونی خانه خود نظیر حیاط یا باغچه هستید، باید حتماً مکان پر نوری را برای این کار انتخاب کنید.
آبیاری
آبیاری گیاه زمانی صورت میگیرد که خاک خشک باشد. بر اساس دمای محیط لازم است که هفتهای یکبار، آبیاری گیاه بگونیا انجام گیرد. البته در فصل گرما، گیاه به آب بیشتری نیاز دارد. در صورت آبیاری بیشازحد، افزایش ترشح هورمون اتیلن رخ میدهد و سبب زرد شدن برگهای گیاه میشود.
دما
کمترین دمایی که بگونیا میتواند تحمل کند، 15 درجه است؛ بنابراین محیط سرد آسیبهای جدی به گیاه وارد میکند. همچنین قرار دادن گیاه در نزدیکی وسایل گرمایشی منجر به کاهش رشد آن میشود.
رطوبت
بهترین مکان برای نگهداری از این گیاه، مکانهای مرطوب است. شما میتوانید یک سینی مملو از آب را در زیر گیاه قرار دهید و داخل آن را توسط سنگریزه پرکنید. گلدان را باید بر روی سنگها قرار داد تا از زیر آن، آب جذب نشود. بهکارگیری این روش باعث ایجاد فضایی مرطوب برای گیاهان و گلهای خانه میشود.
خاک
یکی از خصوصیات مهم خاک جهت رشد گیاه، عبور سریع آب است. ازاینرو، خاک مناسب برای رشد بگونیا باید به نسبت مساوی دارای ترکیب کوکو پیت، پیت ماس و پرلیت باشد. همچنین میتوان از خاک کمپوست یا ترکیب خاکبرگ و پیت ماس نیز استفاده کرد. لازم به ذکر است که برای گلدهی گیاه بگونیا، علاوه بر تقویت خاک، باید مقداری سنگریزه نیز به داخل آن افزود.
کود دهی
جهت گلدهی، نیاز است که هفتهای یکبار کود دهی انجام گیرد. بر این اساس باید کود ۳۶-۱۲-۱۲ را که جزو کودهای پتاس بالا مخصوص گلدهی است، هر یک ماه یکبار و کود ۲۰-۲۰-۲۰ را هر دوهفته یکبار به میزان ۴ گرم در یک لیتر آب حل کرد و به خاک تزریق کنید. یکی دیگر از روشهای کود دهی به خاک، افزودن یکلایه ورمی کمپوست جهت تقویت خاک است. همچنین، گلهای بگونیا تمایل زیادی به دریافت فسفر دارند؛ بنابراین میتوان از پودر مغز استخوان برای گلدهی بیشتر آنها استفاده کنید.
شرایط تکثیر بگونیا
شیوه متداول برای تکثیر این گیاه قلمه زدن و رشد از طریق بذر است. بذر با مراقبت و قرار گرفتن در نور مناسب خورشید رشد میکند و لازم است در حدود یک سانتیمتر زیر خاک قرار بگیرد. برای قلمه زدن این گیاه یکی از شاخههای گیاه که بدون گل است را با طول تقریبی 10 سانتیمتر بریده و آن را در خاک قرار دهید.
روش قلمه زدن این گیاه در خاک است. بهتر است گرههای گیاه در قسمت بریده شده قرار داشته باشد و شاخه به صورت اریب بریده شود. ممکن است با قلمه در آب نیز گیاه رشد کند ولی گذاشتن آن در خاک و ماسه رودخونه، یا پرلیت و یا کوکوپیت نتیجه بهتری خواهد داشت. بهترین مکان برای ابتدای رشد گیاه مکانی سایه و گرم است ولی این گیاه به نور نیز نیاز دارد بنابراین در نور غیر مشتقیم قرار بگیرد. پس از گذشت یک تا دو روز گیاه را آبیاری کنید.
نگهداری از انواع بگونیا
گیاه بگونیا با برگهای جذاب و گلهای لطیف خود میتواند مهمان خوبی برای خانههای ما باشد. اغلب ما گیاه بگونیا را با گلهای زیبا و رنگارنگ آن میشناسیم؛ اما این گیاه تماشایی دارای نوع برگی و فاقد گل نیز است. گونههای مختلف بگونیا علاقهمند به نور و رطوبت هستند، به همین علت در اقلیم مرطوب و حارهای آسیا، آفریقا و آمریکا پرورش مییابند و امروزه بهعنوان گیاه گلدانی و زینتی در گلخانه و یا محیط خانه استفاده میشوند. از دیگر نکات مهم درباره نگهداری از گیاه بگونیا، تعویض منظم خاک گلدان و افزودن برگهای پوسیده، کود حیوانی و کود گیاهی به خاک است.
با سلام میشه لطف کنید بفرمایید که اصلا خودتون فهمیدید که چی گفتید?بیچاره اونایی که میخوان از رو مطالب شما از گلشون مراقبت کنن هفته ای یک بار ابیاری کنن کوددهی ش هم هفته ای یک بار و بر این اساس با کود 12-12-36هر ماه یک مرتبه و سه بیست هر دو هفته یک مرتبه خودشم بذر ها رو باید با ماله روی سطح بستر فشار داد و بعدش میگین که بذرها در حدود یک سانت زیر خاک قرار بگیره واقعا مسخره کردید البته اینا نمونه هایی از تناقض گفته هاتون بود والا سر تا پای مطلب من دراوردی بود
دقیقا ??
دقیقاااا
پس begonia fista چی؟ ?
واقعا خودتون نمی دانید چی میگید
ممنون از اطلاعاتی که دادید مخصوصا در مورد انواع خاک
ممنون از راهنمایی مفیدی که کردی .من در مورد گلهای بگونیای خودم به کار بردم.نتیجه اس بسیار عالی بود.
ممنون از راهنمایی شما
سلام ببخشید انواع بگونیا و حسن یوسف رو میشه درون تراریوم بسته استفاده کرد که میطش مرطوبه ؟