این درست است که بودن گیاهان در خانه یا محل کارمان یکی از بهترین گزینه ها برای داشتن زندگی سالم و یا آرامش درونی است. اما باید بدانید که حتی نگهداری از گیاهان مناسب افراد مبتدی و یا گیاهان مقاوم نیز به همین راحتی نیست. اما درست بعد از فراگیری اصول اولیه مراقبت از گیاه و پی بردن به یک برنامه معمول، درمییابید که نگهداری از گیاهان درست مثل این است که شما والدین آنها هستید و باید هر علامت ظاهری درون آنها را به خوبی ببینید و نیاز آنها را درک کنید. بنابراین حتی اگر کمی نگرانی در مورد نگهداری گیاهان دارید، در این مقاله همراه ما باید تا با نکات اساسی مراقبت از آنها آشنا شوید و از بودنشان در کنارتان لذت ببرید.
13 نکته اساسی در مورد نگهداری از گیاهان
1. از چک کردن خاک قبل از آبیاری غافل نشوید !
این نکته را همیشه به خاطر بسپارید که حتی در صورتی که مدت هاست از گیاهتان نگهداری میکنید، باز هم قبل از آبیاری مجدد حتما خاک گیاهتان را چک کنید که از خشک بودن آن مطمئن شوید. یک قانون طلایی در این مورد وجود دارد که میگوید برای آبیاری باید حداقل 1 اینچ معادل 2.5 سانتی متر از خاک خشک شده باشد. در صورتی که برگهای گیاه چروک یا کمی خشک شده باشند، گیاه نسبت به برنامه زمانی خود به آبیاری بیشتری نیاز دارد.
2. آبیاری کم در گیاهان بهتر از آبیاری بیش از حد است
یک گیاهی که کمبود آب دارد، سریعتر از یک گیاهی که به آبیاری بیش از حد دچار شده است بهبود مییابد. آبیاری زیاد سبب پوسیدگی ریشه و از بین رفتن گیاه میشود اما آبیاری کم تنها ممکن است تغییراتی چون چروکیده شدن برگها، بیحالی گیاه و افتاگی ساقه را بروز دهد که با آبیاری این علائم بهبود پیدا میکند اما پوسیدگی ریشه درمان قطعی ندارد.
3. تنها در صورت نیاز گیاه، به آن کود دهید
گیاهان آپارتمانی نیازی به کوددهی ندارند مگر اینکه در حال رشد باشند. اگر مطمئن نیستید که چه مقدار یا چه نوع کوددهی را هنگام کاشت استفاده کنید، بهتر است این مرحله را به کلی نادیده بگیرید. کود دهی بیش از حد ممکن است در واقع به جای کمکبه گیاه، آن را از بین ببرد.
4. گیاه خود را مدام جا به جا نکنید
توصیه میکنیم قبل از انتخاب و خرید گیاه، محل قرار دادن آن را در خانهتان مشخص کنید. گیاهان زمانی که به محیط اطراف خود عادت کنند رشد میکنند و یافتن نقطه ای با نور و دمای مناسب بسیار مهم است. نوسان دما به گیاه شما شوک وارد میکند و در نتیجه باعث میشود گیاه نتواند رشد کند و حتی ممکن است بمیرد. بیشتر گیاهان دمای 18-23 درجه سانتی گراد را ترجیح میدهند.
5. گیاهان کوچکتر انتخاب بهترین هستند
هنگام خرید گیاه انتخابی خود، همیشه بهتر است یک گیاه کوچکتر را به یک گیاه بزرگتر ترجیح دهید. این انتخاب به این دلیل است که یک گیاه کوچکتر میتواند در گلدان خود بهتر مستقر شود با ریشه زایی بیشتر، رشد بالایی داشته باشد. یک گیاه بزرگتر تا زمانی که ریشه هایش به رشد بالایی نرسد به رشد خود ادامه نمیدهد.
6. گیاهان کم نور را در حمام قرار دهید
گیاهان کم نور همچنان به نور نیاز دارند، اما یک پنجره کوچک حمام و بدون تابش نور مستقیم، منبع نور عالی برای این نوع گیاهان است. دوش منبع اصلی آب گیاه شما نیز خواهد بود ، اما نه به صورت مستقیم و با شدن. رطوبت تولید شده هنگام دوش گرفتن به گیاهان شما که به آبیاری زیاد احتیاج ندارند آب میدهد.
7. آبیاری عمیق، به جای آبیاری کم و مکرر
هنگامی که سطحی و مکرر آبیاری میکنید، فقط ریشه های بالایی قادر به نوشیدن آب هستند و گیاه شما ممکن است انرژی مورد نیاز برای زنده ماندن را دریافت نکند. آبیاری عمیق، که مستلزم آبیاری زیاد گیاهان شما با آب است، به همه ریشه ها اجازه می دهد تا از آب استفاده کنند. برای جلوگیری از آبیاری بیش از حد، به آرامی گیاه خود را آبیاری کنید و درست در زمانی که چند قطره آب از زهکش گلدان خارج شد آبیاری را متوقف کنید.
8. گیاهان خود را هرس کنید
کوتاه کردن شاخه های بسیار بلند و رهایی از شاخه های بدون برگ و پیر به رشد مجدد گیاهان شما کمک میکند. بعد از سرمای زمستان ممکن است بعضی از برگهای انتهایی زرد شده و از بین بروند، در این زمان باید گیاه را به خوبی هرس کنید و برای بهار آماده کنید.
9. تعویض گلدان را به آرامی انجام دهید
بسیاری از افراد در زمان تعویض گلدان، آنها با متوسل شدن به زور از خاک بیرون میکشند که این کار نه تنها ساقه ها، برگها و شکوفه ها را از بین میبرد بلکه به ریشه ها نیز صدمه میزند. برای تعویض گلدان گیاه باید به آرامی چند ضربه به گلدان بزنید و پس از نرم شدن خاک اطراف ریشه گیاه را به آرامی و بدون هیچ زوری از گلدان خارج کنید.
10. سعی کنید گیاه را در شرایطی مشابه زیستگاهش نگهداری کنید
این کار شامل نوع خاکی که خریداری میکنید، نور مورد نیاز، رطوبت، دما و آب است. تحقیق در مورد زیستگاه بومی گیاه به شما کمک میکند آب و هوا و نیاز هایی که گیاه شما دارد را کشف کنید. تطبیق این روش با روشی که از گیاه خود مراقبت می کنید، برای طول عمر گیاه شما مفید خواهد بود.
11. بیشتر گیاهان در رطوبت بالا شکوفا میشوند
با توجه به اینکه اکثر خانه ها در تمامی فصول به ویژه در زمستان دارای هوای خشک هستند، نیاز است که از روشهای افزایش رطوبت هوا مانند دستگاه رطوبت ساز، غبار پاشی گیاهان، ساخت جزیره و … کمک بگیرید و رطوبت گیاهان را افزایش دهید.
12. مطمئن شوید که گلدان ها دارای سوراخ های زهکشی هستند
داشتن سوراخهای زهکشی در انتهای گلدان برای گیاه شما ضروری است. زهکشی مناسب به ریشه ها اجازه میدهد تا هوا بخورند و از غرقاب شدن آنها و خفگی ریشه ها جلوگیری میکند.
13. گیاهان خود را گردگیری کنید !
گیاهانی که گرد و غبار زیادی روی برگهایشان دارند، نمیتوانند نور مورد نیاز خود را برای زنده ماندن دریافت کنند، به ویژه گیاهان سبز و گیاهانی با برگهای بزرگ. بنابراین چند بار در سال، از یک پارچه مرطوب استفاده کنید و به آرامی برگ های گیاهان خود را از هر دو طرف پاک کنید. استفاده از چند قطره شیر در یک لیتر آب نیز به شفاف شدن و تقویت برگهای گیاه کمک میکند.