همه چیز درباره نگهداری و بیماری بونسای کاج الودی
یکی از زیباترین درختچه های کاج با قامت بلند و ایستاده، کاج الودی است. این کاج زیبا در ابعاد مینیاتوری نیز وجود دارد و برای نگهداری در تراس های کوچک و یا پشت پنجره های نور گیر بسیار مناسب است. نگهداری از این کاج زیبا آسان است و تنها با فراهم کردن نور و رطوبت آن میتوانید شاهد رشد زیبای آن باشید. برای آشنایی با نگهداری و بیماری های بونسای کاج الودی در این مقاله همراه ما باشید.
سرو الودی را بیشتر بشناسید
کاج الودی ( Lawson’s Cypress Ellwood’s ) با نام های رایج دیگری مانند سرو فشفشه ای، سرو الود و کاج الوودز نیز شناخته میشود. این کاج از اعضای خانواده ( Cupressaceae ) است و زادگاه اصلی آن آمریکای شمالی است. کاج الودی انواع مینیاتوری زیبایی دارد که داخل یک گلدان نیز جا میشود، این درحالی است که ارتفاع درختچه آن در فضای باز به 2 متر نیز میرسد. برگهای این کاج سوزنی شکل و سبز متمایل به آبی است و به صورتی فشرده به هم چسبیده اند و حالت اسفنجی به خود گرفته اند.
کاج الودی رشدی آهسته و کند دارد و یک شکل مخروطی زیبا به خود میگیرد. شاخ و برگهای ظریف این گیاه در کنار قامت بلند و ایستاده آن ترکیبی زیبا ایجاد کرده است. این کاج زیبا انواع مختلفی دارد :
- کاج الودی مینیاتوری
- سرو الودی
- کاج شبه لاوسون
شرایط نگهداری از کاج الودی
نور :
نور ملایم و متوسط آفتاب برای این کاج مناسب است اما در نیم سایه نیز به رشد خود ادامه میدهد. در صورتی که از بونسای الودی نگهداری میکنید بهتر است آن را در معرض هوای آزاد و یا نزدیک پنجره جنوبی با نور زیاد قرار دهید و هر از گاهی درب پنجره را باز کنید تا گیاه هوا بخورد.
آبیاری :
برای تشخیص زمان درست آبیاری باید اجازه دهید خاک تا عمق 2 سانتی متری یعنی به اندازه یک بند انگشت خشک شود تا آبیاری مجدد صورت گیرد. توجه داشته باشید که الودی به آبیاری حساس است و حتما به فواصل و میزان آبیاری دقت کنید تا آبیاری بیش از حد سبب پوسیدگی ریشه گیاه نشود.
برای آبیاری درختچه های فضای باز بهتر است در سالهای اول که ریشه گسترش کمی دارد، آبیاری منظم انجام شود و پس از چند سال ریشه خود به خود به آبهای زیر زمینی راه پیدا میکند و نیاز آبی گیاه را تامین میکند. در فصول خشکسالی آبیاری گیاهان بالغ نیز نیابد فراموش شود.
دما :
کاج ها از گیاهان بسیار مقاوم در برابر تغییرات دمایی هستند و میتوانند سرما را تا 29- درجه سانتی گراد تحمل کنند. در صورت وجود یخبندان های طولانی بهتر است گیاه را به داخل منتقل کنید.
رطوبت :
در ماههای اول کاشت که ریشه گیاه ضعیف است بهتر است برای حفظ رطوبت گیاه آن را غبار پاشی کنید و یا آبیاری روزانه صورت گیرد.
خاک :
الودی نسبت به خاک حساسیت زیادی ندارد و در هر خاکی که زهکشی خوبی داشته باشد رشد میکند. خاک دارای زهکشی به دلیل عبور آب اضافی برای الودی مناسبتر است. در خاک کمپوست بهترین رشد را خواهد داشت.
کوددهی :
کاج ها گونه هایی مقاوم هستند و زندگی در خاک فقیر از مواد مغذی برای آنها مشکلی ایجاد نمیکند. اما برای رشد بهتر میتوانید در اوایل بهار که فصل رشد آن ها است، به کوددهی اقدام کنید. یکبار کوددهی در طول سکیال برای آنها مناسب است و تا پایان سال آنها را تغذیه میکند. بنابراین برای کاج الودی نیز میتوانید در اوایل سال از کود مخصوص بونسای و یا کاج استفاده کنید و آن را تقویت کنید.
در هنگام تغذیه گیاه باید دقت کنید که روی ساقه و یا برگهای سوزنی شکل، کود ریخته نشود زیرا سبب سوختگی برگها میشود. در صورتی که مقداری از کود روی گیاه ریخت، سریعا آن را با دستمال مرطوب پاک کنید و اجازه ندهید مدت طولانی باقی بماند.
هرس :
انواع کاج ها به دلیل فرم گیری زیبا بسیار معروف هستند. کاج الودی نیز میتواند با چند برش شکل دلخواه شما را بگیرد. با هرس کردن برگهای نا منظم گیاه جوان علاوه بر کمک به رشد بهتر، میتوانید به گیاه آرایش و فرم دلخواه خود را بدهید. همچنین در صورتی که تمایلی به فرم دادن گیاه ندارید بهتر است با حذف شاخه های نا منظم و یا خشک شده به زیبایی طبیعی و رشد صاف و مستقیم کاج کمک کنید.
تکثیر کاج الودی
تکثیر این کاج از سه طریق کاشت بذر، ریشه دار کردن قلمه و پیوند زدن صورت میگیرد. تکثیر کاج الودی از طریق کاشت بذر بسار زمانبر است و نتیجه گرفتن از آآن تنها در گلخانه های مناسب این کار میسر است. ریشه دار کردن قلمه تهیه شده از کاج، رایج ترین روش تکثیر الودی است و تنها با یک قیچی و یا چاقوی تیز، یک کاج الودی سالم و بالغ و قلمه ساقه انجام میشود. پیوند زدن کاج الودی نیز امکان پذیر است اما به تخصص و تجربه در این زمینه نیاز دارد تا یک کاج سرحال به شما تحویل دهد.
بیماری رایج کاج الودی
از رایج ترین مشکلات کاج الودی، خشک شدن برگها و ریزش آنها با اشاره دست است. این مشکل ممکن است بر اثر دلایل زیر اتفاق بیفتد :
- آبیاری زیاد
- زهکشی نا مناسب گلدان و خاک
- آفات و یا قارچ
برای حل این مشکل در ابتدا عامل را شناسایی کنید سپس به رفع آن اقدام کنید. برای آبیاری باید اجازه دهید خاک خشک شود سپس آبیاری را انجام دهید. برای غرقاب نشدن ریشه باید زهکش گلدان را بررسی کنید و از باز بودن آن مطمئن شوید.
سلام وسپاس بابت مطلب مفیدتون…ی کاج الوود 30-40 سانتی برای تولدم دریافت کردم که خیلی دوسش دارم .امروز صبح داشتم آبش میدادم که دستی بهش کشیدم دیدم مثلِ شوید خشک شده ریخت پایین.برق ازسرم پرید!!! خاکش خیل سبک وزهکشی بالایی داره بصورتی که وقتی آب میدم به سرعت جذب میشه واززیرگلدون درمیاد.معمولا” الان هفته ای یک ویا دوبارآبش میدم .ی گلدون دوسایز بزرگترخریده بودیم که جاش روعوض کنیم ولی هنوز نکردیم ودرخت رو باگلدون قبلیش گذاشتیم تواین گلدون جدیده؛هربارآبیاری میشه چندتایی هزارپای کوچیک اززیرگلدون میریزه توگلدون زیری ومیمیره .گلدون روتوی تراس جنوبی آپارتمان ودرقسمت کاملا” سایه گذاشتم ولازم بذکر هست که کمپرسورهای اسپیلیتمون هم توی همین تراس روشن میشه ؛این شرح حال کامل اوضاع درختچه دوستداشتنی من بود ؛احتمال میدیدعلت خشک شدنش چیه ؟وآیا میشه احیاش کرد یا نه ؟ ممنون میشم زودترراهنمایی بفرمایید .
متاسفانه نگهداری از گونه های به اصطلاح کاج در گلدان خیلی خیلی سخته مخصوصا تو مناطق گرم و خشک مثل شهرتهران،
مگه اینکه یه گلخونه تو منزل یا تراس براش مهیا باشه تا
از لحاظ رطوبت و البته دما تامین باشه
به نظر من همین دوعامل باعث شده الوودی شما به این روز دربیاد