8 روش برای تشخیص زمان مناسب آبیاری گیاهان
یکی از دشوارترین موارد مراقبت از گیاهان خانگی این است که بدانید چه موقع باید آنها را آبیاری کنید. آبیاری بیش از حد یا کمتر از نیاز گیاه، میتواند مشکلات جبران ناپذیری برای آن ایجاد کند. در این مقاله با ما همراه شوید تا به جای آبیاری طبق برنامه زمانی، بهترین زمان آبیاری گیاهان را از روی ظاهر آنها تشخیص دهید و یک گیاه شاداب و سالم داشته باشید.
8 روش برای تشخیص نیاز گیاهان به آب
یکی از مهمترین نکاتی که باید در نگهداری از گیاهان رعایت کنید، زمان درست و مقدار مناسب آبیاری آنهاست. همه ما تا کنون از گیاهان بسیاری نگهداری کرده ایم و در این راه تعدادی از آنها را از دست داده ایم. این تجربیات به ما کمک کرده است تا این مقاله را با شما به اشتراک بگذاریم و شاهد رشد سالم و شادابی گیاهانمان باشیم. یکی از مهمترین اصولی که در آبیاری گیاهان وجود دارد این است که شما باید گیاهتان را مرتبا ارزیابی کنید و به دنبال نشانه هایی از کم آبی بگردید و آبیاری طبق یک برنامه زمانی مشخص را از یاد ببرید.
در نتیجه این 8 نکته را دنبال کنید تا بتوانید حالات گیاه خود را بشناسید و درست رد زمان مناسب به آن آب بدهید.
چگونه تشخیص دهیم که گیاهمان به آب احتیاج دارد
1. خاک را با انگشت خود چک کنید
یکی از بهترین راه ها برای تشخیص نیاز گیاهان خانگی به آب این است که شرایط خاک را زیر نظر داشته باشید. برای این کار شما به تجهیزات فانتزی یا تکنیک های پیچیده ای احتیاج ندارید. یک آزمایش لمسی ساده می تواند برای درک نیازهای آبیاری گیاه کافی باشد.
می توانید هر دو روز یکبار انگشت خود را به داخل خاک فشار دهید و میزان رطوبت را احساس کنید. قسمت بالای خاک ممکن است خشک به نظر برسد اما قسمت زیرین ممکن است مرطوب باشد، بنابراین این مهم است که انگشت خود را حداقل 3 سانتی متر ( 2 بند انگشت ) به سمت پایین فشار دهید تا احساس رطوبت در زیر سطح نیز حس شود.
خاک به طور معمول از سطح به سمت پایین خشک میشود. ممکن است بعضی از گیاهان پس از خشک شدن سطح، بعضی دیگر پس از خشک شدن نصف خاک و بعضی پس از خشک شدن کل خاک نیاز به آبیاری داشته باشند. پس شناخت نوع گیاه و میزان رطوبت و آب مورد نیاز آن یک امر ضروری است.
2. از چوب یا سیخ برای چک کردن خاک استفاده کنید
بررسی رطوبت خاک در اعماق گلدان، به ویژه گلدان های بلند مهم است زیرا ظاهر سطح خاک می تواند فریبنده باشد. در حالی که خاک سطحی ممکن است مرطوب به نظر برسد، اما در زیر سطح و جایی که ریشه وجود دارد، خاک خشک و نیازمند رطوبت باشد. این اتفاق زمانی میافتد که آبیاری سطحی و در حد خیساندن سطخ خاک انجام شده باشد که اشتباه است.
برای تست سطح رطوبت در عمق خاک می توانید از چوب یا سیخ استفاده کنید. باید چوب را حداقل چند سانتی متر درون خاک قرار دهید و مراقب باشید که از برخورد آن با ریشه جلوگیری کنید. عمق قرار دادن چوب به گیاه بستگی دارد. اگر گیاه شما باید پس از خشک شدن نیمه بالایی خاک آبیاری شود ، مطمئن شوید که چوب را حداقل در نیمه خاک فرو کنید.
پس از بیرون آوردن چوب باید بدنه آن را چک کنید و اگر خاک به آن چسبیده باشد و چوب مرطوبت باشد باید آبیاری را چند روز به تعویق بیاندازید اما اگر بدنه چوب خشک باشد به معنای زمان آبیاری است.
3. برگها را از نظر پژمردگی و افتادگی بررسی کنید
اگر گیاهان آپارتمانی در شرایطی که جلوی باد کولر و یا در معرض گرمای طولانی نباشند پژکرده شوند، نشاندهنده آبیاری کم است. زمانیکه برگها فاقد آب کافی برای ضخیم شدن باشند، نازک شده و قادر به تحمل وزن خود نیستند بنابارنی سقوط میکنند.
بنابراین اگر برگها شروع به پژمردن کنند ، یعنی شما در آب دادن کمی دیر کرده اید ، اما این بدان معنا نیست که این انتهای راه گیاه شما است. اگر به موقع مشکل را شناسایی کنید ، به احتمال زیاد می توانید با آبیاری سریع گیاه آن را برطرف کنید. چند ساعت پس از آبیاری برگها باید مجدد بالا بروند و دوباره شاداب به نظر برسند.
نکته : توجه داشته باشید که گیاه به دلایل دیگری نیز می تواند پژمرده و آویزان شود ، این موارد شامل تغذیه بیش از حد (کوددهی بیش از حد) ، قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور مستقیم خورشید ، آلودگی به بیماری یا حشرات ، پوسیدگی ریشه و همچنین آبیاری بیش از حد است !
4. برگهای زرد یا قهوه ای
اگر برگ گیاهان شما شروع به تغییر رنگ به خصوص به رنگ زرد یا قهوه ای کرده است ، می تواند نشانه کم آبی باشد. اگر بلافاصله متوجه این موضوع نشوید ، ممکن است برگهای زیادی در لبه خود دچار خشکی یا تردی شوند.
توجه داشته باشید که برگهای زرد ، قهوه ای و خشک همیشه نشانه نیاز گیاه به آب نیستند. گاهی اوقات می تواند نشانه این باشد که گیاه از مشکلات دیگری مانند قرار گرفتن در معرض آفتاب ، بیماری یا آبیاری بیش از حد رنج می برد. شما باید برخی از تکنیک های دیگر را برای ارزیابی اینکه آیا با یک مسئله آبیاری روبرو هستید یا مشکل دیگری وجود دارد ، استفاده کنید. برای مثال لبه های خشک برگها را بررسی کنید، رد صورتی که آنها نرم هستند یعنی آبیاری زیاد است اما در صورتی که خشک و شکننده باشند یعنی آبیاری و رطوبت کم است.
5. ریزش برگ
اگر گیاه خود را به مقدار و فواصل مناسب آبیاری نکنید ، ممکن است شروع به خشک شدن کند که می تواند منجر به ریزش برگها شود. البته بسیاری از گیاهان سالم برخی از برگهای پیر یا بالغ خود را به عنوان راهی برای تجدید شاخ و برگ می ریزند ، بنابراین شما باید برگ را بررسی کنید تا مشخص شود این ریزش برای گیاه غیرطبیعی است یا خیر.
در مواردی که گیاه آب کافی دریافت نکند، بیش از حد برگ میریزد و برگهای جوان شروع به خشک شدن و ریزش می کنند. برای اطمینان از اینکه وضعیت را با روند طبیعی اشتباه نگیرید خاک را بررسی کنید تا مطمئن شوید خاک خشک است یا خیر. در برخی موارد ، برگهای گیاه از آبیاری بیش از حد میریزد. اگر خاک مرطوب باشد ، می تواند نشانه آن باشد که آبیاری بیش از حد منجر به پوسیدگی ریشه شده است. آبیاری بیش از حد سبب ریزش برگهای بالایی و آبیاری کم سبب ریزش برگهای پایینی میشود.
6. رنگ خاک
رنگ خاک می تواند شاخص خوبی برای میزان رطوبت موجود در خاک باشد. خاک مرطوب به طور طبیعی تیره تر از خاک خشک به نظر می رسد و تشخیص خوبی برای زمان آبیاری است.
رنگ خاک یک تشخیص سریع برای خشکی خاک است و بنابراین فقط با عبور از کنار گیاهان خانگی متوجه میشویم که آیا آنها در حال خشک شدن هستند یا خیر. توجه کنید که اگر مشاهده کردید که خاک کمی خشک به نظر میسد ، باید با استفاده از روش های تشخیص دیگر از خشکی خاک مطمئن شوید و سپس آن را آبیاری کنید.
7. با برداشتن گلدان، وزن آن را بسنجید
آشنایی با وزن گیاهان خانگی می تواند در طولانی مدت به شما کمک کند تا زمان مناسب برای آبیاری گیاه را تشخیص دهید. به این طریق که وقتی خاک گیاه مرطوب است وزن بیشتری نسبت به خاک خشک دارد. و در واقع هرچه گلدان سبکتر شود، نیاز به آب بیشتر حس می شود.
8- از یک رطوبت سنج برای بررسی خشکی خاک استفاده کنید
چگونه می توان تشخیص داد که گیاه چه زمانی به رطوبت سنج نیاز دارد ؟؟ برای برخی از دوستداران گیاهان خانگی ، آزمایش چوب بستنی یا انگشت دست برای چک کردن رطوبت خاک کافی است. با این حال ، کسانی که می خواهند نتیجه دقیق تر و علمی تری در آزمایش رطوبت خود داشته باشند ، میتوانند از رطوبت سنج استفاده کنند.
رطوبت سنج خاک بسیار مفید است و میتواند زمان دقیق آبیاری گیاهان را تعیید کند. رطوبت سنج ها معمولاً مقیاسی دارند که از 1 تا 10 اندازه گیری شده است. 1 معمولاً بسیار خشک و 10 نشان دهنده بسیار مرطوب است. اکثر آنها دارای کنتورهای رنگی نیز هستند که به تعیین زمان آبیاری گیاهان کمک می کند.
عالی بود، سپاس
بسیار خوب ومفید بود سپاس از شما
بسیار کاربردی و آموزنده
ممنون
عالی وکاربردی
ممنون از شما
برای گلدان شمار۷زامو فیلیا۲لیوان اب کفایت میکنه؟