اخبار, گیاهان آپارتمانی, مقالات, نگهداری گیاهان

10 علت رایج بیماری برگ گیاهان و درمان آنها

زیبایی اکثر گیاهان به برگهای سبز و یا رنگارنگ و خاص آنها است. در صورتی که تغییر ناخوشایندی در ظاهر شاخ و برگ آنها صورت بگیرد باید علت این تغییر را شناسایی کنید و سپس به رفع آن اقدام کنید. تمامی گیاهان در مواجه با مشکلات علائم یکسانی از خود نشان می‌دهند و بهتر است قبل از مواجه با این علائم در مورد بیماری های رایج شاخ و برگ گیاهان اطلاعات کافی داشته باشید. در این مقاله همراه ما باشید تا با 10 بیماری رایج گیاهان و درمان آنها آشنا شوید.

بیماری برگ گیاهان

بیماری برگ گیاهان

10 بیماری رایج برگ گیاهان و درمان آنها

برگهای گیاهان سعی می‌کنند تا با تغییرات ظاهری، حال خودشان را بازگو کنند. شما باید قادر به تفسیر این تغییرات باشید و نیاز های آنان را رفع کنید. اگر برگها سالم و سبز هستند و به خوبی در طول شبانه روز نفس می‌کشند، جای نگرانی نیست. اما اگر شاخ و برگها پژمرده و یا لکه دار شده اند به احتمال زیاد گیاه از نوعی آفت، بیماری و یا کمبود مواد مغذی رنج می‌برد که هر چه سریعتر باید مشکل را رفع کنید. در این مواقع باید علائم گیاه را به خوبی مشاهده کنید و با استفاده از 10 راهنمای سریع مشکل شاخ و برگ گیاهان که در این مقاله آن را بیان کرده ایم به درمان گیاهتان بپردازید.

1. حمله انواع شته ها

شته ها از جمله آفات بسیار ریزی هستند که در رنگ های قرمز، سبز، سیاه، قهوه ای و سفید دیده می‌شوند. این شته ها در قسمت زیرین برگها جمع می‌شوند و از شهد آنها تغذیه می‌کنند. ابن کار باعث زردی و پژمردگی برگها می‌شود. این حشرات از گیاهی به گیاه دیگر منتقل می‌شوند و رشد آنها را کم می‌کنند. آنها ماده ای چسبناک را بعد از خوردن شهد از خود آزاد می‌کنند که عسل نام دارد و سبب چسبندگی برگها و یا نشستن دوده سیاه بر روی آنها می‌شود.

علائم : هچوم شته ها به گیاه سبب زرد شدن و پژمردن برگهای آن می‌شود. در مواردی لکه های سیاه به صورت دوده در قسمت بالایی برگها مشاهده می‌شود که دائما در حال بزرگ شدن هستند.

درمان : می‌توانید از نمک پتاسیم اسیدهای چرب ( صابون مخصوص کشتن حشرات ) استفاده کنید و برگها را با آنها تمیز کنید.

پیشگیری : شته ها به طور متوسط در هر روز 12 فرزند تازه تولید می‌کنند. برای پیشگیری و متوقف کردن آنها باید هر هفته محلول رقیق مایع ظرفشویی و یا صابون حشره کش و آب را به آنها اسپری کنید. برای پیشگیری از بروز دوباره حشرات باید هر هفته سطح رویی و زیرین برگها را بررسی کنید تا هر گونه آلودگی جدید را تشخیص دهید.

شته

شته

2. کنه های عنکبوتی

کنه های عنکبوتی از خویشاوندان کوچک عنکبوت ها با چهار جفت با و دندان های تیز هستند که سلولهای گیاهی را سوراخ کرده و مایعات درون آنها را می‌مکند و نقاط زرد، نارنجی و سفید را از خود به جای می‌گذارند. یک کنه عنکبوتی مادر می‌تواند در عرض یک ماه بیش از هزا کنه جدید تولید کند و به سرعت به یک خطر جدی برای گیاهان تبدیل شود.

علائم : لکه های کوچک و کم رنگ روی برگها و یا نقطه ها و تارهای سفید رنگ روی برگها و جوانه ها

درمان : برگهای آلوده را جدا کنید و گیاه را با سم حشره کش سپاشی کنید.

پیشگیری : کنه های عنکبوتی اغلب از باغهای بزرگ تا خانه شما، گیاه را همراهی می‌کنند، بنابراین قبل از آوردن گیاه به داخل منزل باید زیر و روی سطح برگها را از نظر وجود آفت بررسی کنید و با اسپری آب آنها را شستشو دهید. کنه های عنکبوتی به محیط خشک نیاز دارند و با غبار پاشی روی برگها احتما زنده ماندن آنها کمتر می‌شود. بهتر است گیاه تازه وارد را به مدت یک هفته از باقی گیاهان دور نگه دارید تا در صورت وجود آفات به بقیه گیاهان سرایت نکند.

کنه عنکبوتی

کنه عنکبوتی

3. آفت تریپس

تریپس ها در رنگهای زرد، قهوه ای و سیاه وجود دارند. این آفات بسیار کوچک هستند و با چشم غیر مسلح تنها به شکل نقطه های ریز و درشت هستند. این آفات با سوراخ کردن گیاهان مکیدن شهد آنها رگه های قهوه ای روی شاخ و برگ ایجاد می‌کنند. تریپس ها به جوانه های گل حمله می‌کنند و می‌تواند کل گیاه را از بین ببرند.

علائم : رگه های باریک به رنگ نقره ای یا برنز روی برگها که در نهایت قهوه ای شده و خشک می‌شوند.

درمان : از حشره کش ها و یا سم دیازینون یا مالاتیون استفاده کنید و گیاه را هر 2 هفته یکبار سمپاشی کنید تا آفات از بین ببرند.

پیشگیری : گیاهانی که مدت هاست در مکانی ثابت نگهداری شده اند را تکان دهید تا از نبود آفت بر روی آنها مطمئن شوید.  لارو تریپس بال دارد و در صورت تکان دادن گلدان جهش می‌کند و پرواز می‌کند، بعد از مشاهده آنها سم پاشی را آغاز کنید. برای پیشگیری از هجوم آفات باید خاک گیاه را همیشه تمیز و مرتب نگهدارید.

تریپس

تریپس

4. مگس سفید

مگس های سفید حشرات کوچک و پروانه مانندی هستند که در قسمت زیرین برگها جمع می‌شوند. این مگس ها شفاف هستند و روی برگها سبز به نظر می‌رسند و از چشم مخفی می‌شوند. این مگس ها شهد برگها جدید را می‌مکند و سبب می‌شوند که رشد آنها متوقف شده و پیچیده شوند. این حشرات مانند شته ها از خود یک مایع چسبناک مانند عسل ترشح می‌کنند که به صورت یک دوده سیاه برگ را احاطه می‌کند.

علائم : برگهای پیچیده همراه با لکه های سفید و نواحی کپک زده سیاه در بالای شاخ و برگ گیاهان.

درمان : برای از بین بردن حشرات از سموم حشره کش دیازینون و یا مالاتیون استفاده کنید تا رشد حشرات متوقف شود.

پیشگیری : بهترین راه برای مقابه با هجوم این آفات استفاده از چسب زرد است. این مگس ها به رنگ زرد علاقه دارند و به سمت آن جذب می‌شوند.

مگس سفید

مگس سفید

 

5. کپک پودری

کپک پودری نوعی بیماری است که اکثرا در برگهای جدید مشاهده می‌شود. در این بیماری جوانه های گیاه ممکن است از بیرون سفید دیده شوند و هرگز باز نشوند و سپس به دلیل عدم دریافت نور ( پوشش سفید از دریافت نور توسط آنها جلوگیری می‌کند ) قهوه ای شده و از بین می‌روند. این قارچ در شرایط بسیار مرطوب و در جایی که تهویه کمی دارد شکوفا می‌شود.

علائم : پوشش پودری به رنگ خاکستری بر روی برگها به خصوص جوان تر ها دیده می‌شود. همچنین نواحی تاول زده در لبه های برگ که سبب پیچ خوردن آن به سمت بالا می‌شود نیز از علائم این بیماری است.

درمان : برای از بین بردن این قارچ می‌توانید از قارچ کش دارای گوگرد کمک بگیرید و برگها را با آن بشویید. گوگرد شرایطی را ایجاد می‌کند که از رشد و گسترش قارچ ها جلوگیری می‌کند.

پیشگیری : رطوبت دائمی مکان مناسبی برای رشد قارچ است. بهتر است در باغهای بزرگ فاصله بین گیاهان حفظ شود تا رطوبت اضافه تبخیر شود. ایجاد تهویه و نسیم ملایم برای طراوت هوا و حفظ رطوبت مناسب است.

کپک سفید پودری

کپک سفید پودری

6. کمبود نیتروژن

کمبود نیتروژن همیشه بر روی قدیمی ترین ( پایین ترین ) برگها تاثیر می‌گذارد، زیرا در صورتی که مواد مغذی برای برگهای جدید کافی نباشد، گیاه آن را از برگهای قدیمی تامین می‌کند. بنابر این در فصول رشد حتما گیاه را تقویت کنید تا با کمبود نیتروژن مواجه نشود.

علائم : زرد شدن برگهای پایینی و نرم شدن آنها به سمت داخل، قهوه ای شدن و شکننده شدن آنها  می‌تواند از علل کمبود نیتروژن باشد.

درمان : به گیاهان در مرحله رشد یک کود مغذی دارای نیتروژن بدهید.

پیشگیری : استفاده منظم از کودهای آمینو اسید در برنامه تغذیه ای گیاهان می‌تواند نیتروژن مورد نیاز آنها را تامین کند.

کمبود نیتروژن

کمبود نیتروژن

7. کمبود فسفر

کمبود فسفر نیز مانند نیتروژن در برگهای پایینی ( قدیمی ) خود را نشان می‌دهد که به تدریج به تمامی برگها منتقل می‌شود.

علائم : در این بیماری برگهای پایینی به رنگ سبز تیره یا مایل به آبی دیده می‌شوند و براق هستند. وجود شکافهای قهوه ای و یا برنزی نیز دلیل بر کمبود فسفر است. برگهای آسیب دیده از کمبود فسفر به طرف پایین منحنی می‌شوند.

درمان : زمانی که گیاه شما در رشد است باید از مکمل های دارای فسفر استفاده کنید و با شروع برگهای جدید دوز استفاده را افزایش دهید.

پیشگیری : درجه حرارت کولر و نوسانات چشمگیر دما، قدرت گیاه در جذب فسفر را کاهش می‌دهد. بهتر است دمای اتاقی که از گیاهان نگهداری میکنید همیشه ثابت باشد.

کمبود فسفر

کمبود فسفر

8. کمبود پتاسیم

در کمبود پتاسیم برگها دچار سوختگی می‌شوند. سوختگی نوک برگها می‌تواند به دلیل نزدیکی به لامپ های رشد گیاه ، نور شدید خورشید و یا کمبود رطوبت نیز اتفاق بیفتد. در صورتی که تمامی شرایط برای گیاه مناسب است و بازهم این مشکل رخ می‌دهد باید پتاسیم مورد نیاز گیاه را فراهم کنید. این کمبود در مراحل جوانه زنی و گلدهی گیاهان بیشتر به چشم می‌خورد.

علائم : زرد و قهوه ای شدن برگها و سوخته شدن نوک و لبه آنها با وجود سالم بودن باقی برگ از علائم بروز این مشکل است.

درمان : در مرحله جوانه زنی گیاهان، آنها را با کود پتاسیم تغذیه کنید.

پیشگیری : حتی در صورت استفاده از کود پتاسیم نیز ممکن است گیاهان نتوانند همه آن را جذب کنند. برای عدم بروز این مشکل در گیاهان آپارتمانی بهتر است PH خاک آنها را همیشه بین 6.0 تا 7.0 ثابت نگهدارید.

کمبود پتاسیم

کمبود پتاسیم

9. استرس گرمایی

استرس گرمایی سبب تبخیر سریع آب موجود در خاک می‌شود و گیاهان برای حفظ رطوبت باقی مانده خم می‌شوند. گیاهان نزدیک به چراغهای پر فشار و آفتاب مستقیم، مستعد استرس گرمایی هستند. اما نگهداری گیاهان در مکانی که دمای آن بطور مدام بالاتر از 26 درجه سانتی گراد باشد نیز مشکل ساز است.

علائم : کشیده شدن لبه برگها به سمت داخل شبیه به یک فنجان و خمیده شدن گیاه از علائم استرس گرمایی است.

درمان : از تهویه هوا و خنک کننده ها برای اتاق استفاده کنید تا هوا را به جریان بیندازند و هوای گرم را خارج کنند. رطوبت گیاه را تامین کنید و در صورت گرم بودن هوا آبیاری را فراموش نکنید.

پیشگیری : دمای اتاق به خصوص در اطراف محل نگهداری گیاهان را به طور مداوم کنترل کنید. تهویه مداوم هوا را حفظ کرده و فاصله مناسبی را بین گیاهان و چراغ های پر فشار تنظیم کنید.

استرس گرمایی

استرس گرمایی

10. آبیاری بیش از حد

آبیاری بیش از حد از رایج ترین مشکلات از بین رفتن گیاهان است. آب دادن در فواصل زمانی کم، باز نبودن زهکش گلدان و خاک سنگین منجر به بروز علائم غرقاب شدن ریشه می‌شود.

علائم : افتادگی برگها، پیچش آنها به سمت پایین، قهوه ای شدن ساقه و نرم شدن آن از دلایل آبیاری بیش از حد است.

درمان : قیل از آبیاری مجدد اجازه دهید خاک گیاه به صورت کامل خشک شود.

پیشگیری : قبل از آب دادن به گیاه، برای اطمینان از خشک بودن خاک، انگشت خود را به اندازه 2 سانتی متر ( یک بند انگشت ) در خاک فرو کنید و در صورت نچسبیدن خاک به انگشتتان، گیاه را آبیاری کنید. همچنین زهکش گلدان را بررسی کنید و از خروج آب اضافی از آن مطموئن شوید. از قرار دادن گیاهان کوچک در گلدانهای بزرگ خودداری کنید زیرا ریشه های ضعیف آنها قادر به جذب رطوبت اضافی خاک نیستند.

آبیاری بیش از حد

آبیاری بیش از حد

 

8 دیدگاه در “10 علت رایج بیماری برگ گیاهان و درمان آنها

  1. ف م گفت:

    سلام ممنون از مطالبتون،شفلرای بنسای من یکی دوتا از برگهاش حالت پارگی داشت وچندتا شپشک سپر دار داشت که سم پاشی کردم وکود کامل بهش دادم ولی بعده یک هفته اکثر برگهاش حالت پارگی پیدا کردن و چند تا از برگهاش زرد شدن ،علت چیه.

  2. محمد داودی گفت:

    سلام دو درخت و بوته یاس و گل محمدی که نزدیک هم هستند برگ‌هایشان انگار خشک باشند و کمی زرد و لبه برگ سفید و بعضی قهوه ای شده اند‌ چی کودی کم ویا زیاد دارد. چه باید کرد. ؟من آفتی مشاهده نکردم‌. بیشتر گمانم از ‌زیاد کود حیوانی دادن پارسال است.

    1. م ح گفت:

      سلام ببخشید من یه سوال دارم چرا برگ های گیاه طالبی دارای خطهای زیادی می‌شوند و کم کم هی این خط ها که شبیه به لکه هستند زیاد می‌شوند و در آخر برگ نرم و خراب می‌شود به نظرتون باید چیکار کنم یا مشکل از کجاست

      1. حدیث گفت:

        سلام
        من گل ختمی ژاپنی دارم
        زیر برگا یه مایع شفافی مثل سمغ درخت و و عین عسل چسبنده اما بی رنگ مثل آب
        جمع شده
        دلیلش چیه

        1. علی گفت:

          آفت گرفته برگ ها را با دستمال تمیز کنید و بعد بیرون از خانه سم استامی پراید بزنید و بعد از یک ساعت برگ ها را با آب شستشو بدید و به خانه منتقل کنید و کاغذ زرد چسبی کنار گل بذارید.

    2. علی گفت:

      ممنون از مطالب خوب و خلاصه شده شما بسیار عالی بود

  3. بهرام داورپناه گفت:

    سلام دو درخت و بوته یاس و گل محمدی که نزدیک هم هستند برگ‌هایشان انگار خشک باشند و کمی زرد و لبه برگ سفید و بعضی قهوه ای شده اند‌ چی کودی کم ویا زیاد دارد. چه باید کرد. ؟من آفتی مشاهده نکردم‌. بیشتر گمانم از ‌زیاد کود حیوانی دادن پارسال است.

  4. مریم گفت:

    سلام وقتتون بخیر دمبرگهای آگلونمای من دچار شیارهای افقی میشن علت چیست ؟ وآیا طبیعی هست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *