همهی ما در زندگی خود به گیاهان نیازمندیم. اگر به این جمله باور ندارید، کافیست نگاهی به سلامت افراد در جوامع شهری و آلوده و سلامت روستاییان در کنار درختان و گیاهان بیندازید. یکی از راههای مدرن آوردن گیاهان به فضای داخلی و یا خارجی زندگی شما، دیوار سبز است. اما دیوار سبز چیست؟ با توجه به محدودیت های زندگی شهری امروز، آلودگی های بسیار و کمبود فضای سبز یک راه مناسب برای زیبایی بخشیدن به فضا، کاهش آلودگی هوا و تهویه و مرطوب کردن محیط و … استفاده از دیوار سبز است.
دیوار سبز یک پوشش گیاهی است که به شکل عمودی روی دیوار رشد میکند. گیاهان این سازه معمولاً به صورتی انتخاب میشوند که رشد مشخصی داشته باشند و گیاهان مناسب دیوار سبز انواع متفاوتی دارند که با توجه به مقدار نور مورد نیاز، دمای محیط و شرایط آب و هوایی انتخاب میشوند. از جمله کاربرد های گیاهان مناسب دیوار سبز میتوان به پرورش گیاهان دمنوش خانگی، سبزی خوردن ، کاکتوس و … اشاره کرد.
مزایای دیوار سبز :
- یکی از مزایای دیوارهای سبز بالا بردن راندمان انرژی است. این نوع دیوار ظرفیت عایق حرارتی را با تنظیم دمای بیرونی، بالا برده که این مسئله هم سرمایش و هم گرمایش را تحت تأثیر قرار میدهد و سبب کم شدن مصرف انرژی میشود.
- اگر این دیوار در نمای خارجی استفاده شود از قسمت خارجی ساختمان در برابر نوسانات دما و اشعه ماورای بنفش محافظت میکند.
- باعث کاهش دمای محیط در مناطق شهری میشود.
- سایه ایجاد میکند.
- آلودگیهای موجود در هوا و ذرات معلق جو را، روی سطح برگها گیر میاندازد.
- گازهای مهلک و ذرات ریز را فیلتر میکند.
- زیبایی های بصری ایجاد میکند.
علاوه بر مزیت هایی که در بالا برای دیوار سبز گفته شد، پرورش دمنوش خانگی نیز یکی از بهترین راهها برای ایجاد دیوار سبز است. در آپارتمان، شما لازم نیست سازهای بزرگ برای دیوار سبز در نظر بگیرید. تنها قرار دادن چند گلدان کنار هم به صورت عمودی و یا استفاده از قفسه های چوبی، برای ساخت دیوار سبز کافیست. میتوانید در این گلدان ها ، انواع گیاهان دیوار سبز را بکارید و یا به پرورش گیاهان دمنوش مشغول شوید و از طعم آنها لذت ببرید.
گیاهان مناسب دیوار سبز کدامند ؟
پیچ اناری گل درشت :
درختچهای است رونده، زیبا و بسیار مقاوم که از نردهها و درختان بالا میرود اما این گیاه همیشه سبز نیست و خزان می شود. این گیاه نسبت به سرمای زمستان تقریبا مقاوم است و رشد سریعی دارد. به خاکی حاصلخیز نیاز دارد و نور کامل خورشید برای تکمیل رشد و ایجاد گلها ضروری است. برای پوشش شیبها و تزیین دیوارها ، نرده ها و داربستها می توان از آن استفاده کرد.
کلماتیس :
این گیاه بسیار مقاوم است و باید به گونهای کاشته شود که ریشه ها در جایی خنک قرار گیرند. کلماتیس به خاکی با زه کشی بالا نیاز دارد. عمق کاشت بهتر است زیاد باشد و برای خنک نگه داشتن خاک، گیاه در سایه یک بوته کوچک کاشته شود. کلماتیس برای رشد خوب به رطوبت و مواد مغذی نیاز دارد. در فصل رشد باید هر ماه کود به خاک اضافه شود و در اواخر زمستان هرس شود. برای کاشت در نقاط سرد سیر و نیز شرایط آب و هوایی ایران بسیار مناسب است.
پاپیتال :
از گیاهان مناسب دیوار سبز است که در نقاط آفتابی ، نیمه سایه و سایه کامل و در هر نوع خاکی بخوبی رشد میکند و به سرما مقاوم است. بخاطر مقاومت در برابر آلودگی هوا برای کاشت در مناطق صنعتی بسیار مناسب است برای پوشش سطوح شیبدار ، دیوارها و زمینهای برهنه زیر درختان (نقاط سایه روشن) بسیار مناسب است. استفاده از پاپیتال در دیوار سبز، زیبایی آن را چند برابر میکند. بسیاری از نمونههای برتر دیوار سبز در سراسر دنیا، از این گیاه در پروژههای خود استفاده کردهاند.
پیچ امین الدوله:
در نور کامل، نیم سایه و سایه کامل و در تمام خاکها به خوبی رشد میکند. مقاوم به سرما است. شاخههای قدیمی گل دهنده بلافاصله بعد از گل دادن و یا در زمستان باید هرس شوند. چون رشد سریعی داشته و سطح وسیعی را میپوشانند برای کاشت در بالای دیوارهای سنگی و کنار نردهها و داربستها بسیار مناسب است. بطوری که با آویزان شدن از آنها منظرهای زیبا بوجود میآورد.
مو چسب :
گیاهی است مقاوم و سایه پسند که در نور کامل یا نیمه سایه رشد خوبی دارد. از این گیاه زیبا و رونده، معمولا در سردر خانه ها استفاده میشود. موچسب به دیوار ها میچسبد و جلوی اتلاف انرژی گرمایی و سرمایی در منازل را میگیرد.
نسترن :
کاشت این گیاه آسان است و در اکثر خاکها به غیر از خاکهای مرطوب و اسیدی رشد میکند. در محل آفتابی نتیجه بهتری حاصل میشود. به سرما مقاوم است و نیاز به هرس دارد که بلافاصله بعد از گل دادن صورت میگیرد. بهتر است با فاصله 90 تا 200 سانتیمتر از هم کاشته شوند. در خیابانها و پارکها ، گونههای رونده و زیبای نسترن با آویزان شدن از حصارها ، داربستها و دیوارها مناظر زیبا بوجود میآورند.
انواع کاکتوس ها ساکولنت ها :
اگر به دنبال گیاهانی مقاوم که آب زیادی احتیاج ندارند میگردید قطعا کاکتوس و ساکولنتها بهترین انتخاب برای شما هستند. این گیاهان انواع بسیار زیادی دارند که در زیر میتوانید عکس نمونه ای از دیوار سبز با کاکتوسها و ساکولنت ها را مشاهده کنید:
پرورش دمنوش خانگی ، یک ایدهی جذاب برای دیوار سبز
یک ایدهی بسیار جالب، پرورش دمنوش های گیاهی در یک دیوار سبز مناسب با فضای آپارتمان شماست. در این روش، ضمن بهره گیری از زیبایی این دیوار میتوانید از دمنوش های سالمی که خودتان پرورش داده اید استفاده کنید. اکنون به معرفی تعدادی گیاهان مناسب دیوار سبز که میتوانید به راحتی آنها را در منزل پرورش دهید و از دمنوش های آن استفاده کنید میپردازیم :
ریحان :
دمنوش گیاه ریحان فواید بسیار زیادی برای ما دارد، از جمله : دارای ویژگیهای آرام بخش و نشاط آور، برطرف کننده گلودرد، ضد دلپیچه و تهوع و مناسب برای دستگاه گوارش است. ریحان را به راحتی میتوانید از طریق بذر آن پرورش دهید.
بابونه :
بابونه از قدیم به گیاهی تسکین دهنده معروف است. درمان التهاب، تسریع کننده روند بهبود زخم ها و تبخال، درمان آکنه و جوش های چرکی از جمله ویژگی های دمنوش بابونه است. تازه ترین یافته ها خاصیت گیاه بابونه در جلوگیری از رشد سلول های سرطانی را نشان می دهد.
رازیانه :
برای رفع بوی بد دهان و درمان گلو درد می توان رازیانه را قِرقِره کرد و یا بذر آن را داخل دهان گذاشت و چند دقیقه جوید. همچنین به دستگاه گوارش در هضم غذا کمک میکند و برای سوء هاضمه، سردی معده و یا دردهای فشردگی معده بسیار موثر است.
نعناع :
گیاه نعناع برای رفع و کاهش سوءهاضمه، کاهش غلظت خون و کلسترول مضر آن، جلوگیری از بیماری یرقان و تقویت اعصاب بسیار سودمند است. درمان دل درد، سوزش معده و اسپاسم آن، درمان میگرن، از بین بردن کرمهای شکم، کاهش کمخونی ، درمان قاعدگی دردناک، رفع بوی بد دهان از خواص دیگر آن است. نعناع بهترین گیاه برای پرورش دمنوش خانگی است که میتوانید از آن در دیوار سبزتان استفاده کنید.
رزماری :
برخی از فواید رزماری شامل توانایی تقویت حافظه، بهبود خلق و خو، کاهش التهاب و سم زدایی بدن، کمک به دفع صفرا، مقابله با گرفتگی عضلات دستگاه گوارش و نفخ و یبوست است. این گیاه معطر حاوی خواص دیورتیکی است و برای همین هم روی کلیه ها اثر می گذارد و از ابتلا به روماتیسم پیشگیری می کند.
همچنین میتوانید از گیاهان دیگری مثل شاهپسند، بادرنجبویه ، اسطوخودوس و .. نیز استفاده کنید.
اصلی ترین چیز، طرز ساخت دیوار سبز در منزل رو نگفتید چرا !
با سلام
ساخت دیوار سبز و نحوه ساخت آن با توجه به محیط ، شرایط آب و هوایی و فاکتور های دیگر تعیین میگردد
همچنین برای دانستن این عوامل و نحوه ساخت دیوار سبز میتوانید به مقاله طرز ساخت دیوار سبز مراجعه کنید